Vuosilomalaki lauantai

Vuosilomalaissa lauantai määritellään arkipäiväksi, joten se kuluttaa lomapäiviä. Näin ollen tavallisen viikon ainoa pyhäpäivä on sunnuntai, ja viikossa on kuusi arkipäivää. Kyseinen kuuden arkipäivän sääntö on jäänne kuusipäiväisestä työviikosta, jolloin lauantai oli yleinen työpäivä. Siirtyminen viisipäiväiseen ja 40-tuntiseen työviikkoon alkoi vuonna 1965 SAK:n ja STK:n työaikasopimuksen solmimisen yhteydessä.

Vuosilomaa kuluttavat vain arkipäivät. Arkipäiviä ovat kaikki päivät lukuun ottamatta sunnuntaita, kirkollisia juhlapäiviä, itsenäisyyspäivää, jouluaattoa, juhannusaattoa, pääsiäislauantaita ja vapunpäivää. Mikäli työntekijä pitää lomaa täyden viikon, häneltä kuluu lomaa kuusi lomapäivää. Lauantai kuluttaa lomapäivän riippumatta siitä, työskenteleekö henkilö koskaan lauantaina.

Vuosilomalaki ei tunne ns. lauantaisääntöä. Lomalauantaiden määrän ratkaisee ainoastaan vuosiloman ajankohta. Mitään säänneltyä kiintiötä, jossa lomaan tulee sisältyä tietty määrä lauantaipäiviä, ei ole olemassa.

Käsitellään asiaa esimerkkien kautta. Työntekijä pitää vuosilomaa 22.-28.4.2013 (ma-su). Kyseisen viikon kaikki päivät sunnuntaita lukuun ottamatta ovat arkipäiviä. Työntekijän lomaa kului kuusi päivää. Päivät maanantaista lauantaihin kuluttavat lomaa, sunnuntai ei.

Työntekijä pitää vuosilomaa 8.-12.5.2013 (ke-su). Kyseisellä viikolla torstai on helatorstai, joka on vuosilomalaissa säädetty kristillinen juhlapäivä. Arkipäiviä viikolla ovat keskiviikko, perjantai ja lauantai. Näin ollen työntekijän lomaa kuluu kolme päivää. Arkipäivät kuluttavat lomapäiviä, kirkollinen juhlapäivä eli helatorstai sekä sunnuntai eivät.

1 Comment

 • Joni Virtanen

  Reply Reply 21.5.2014

  Miten tämä typerä sääntö suhtautuu seuraavaan vertailuun:

  Henkilö A työskentelee normaalisti ma-pe ja hänellä on viisi(5) päivää lomaa, jotka hän käyttää putkeen maanantaista alkaen. Hän saa vapaaksi päivät ma-pe, sekä la-su mennen seuraavana maanantaina takaisin töihin.

  Henkilö B työskentelee samanlaisia päivä, mutta hänellä onkin peräti kuusi(6) päivää lomaa. Hän aloittaa lomansa myös maanantaina, ja pitää vapaana päivät ma-la, sekä tietenkin su. Hän myös menee seuraavana maanantaina töihin.

  Eikö henkilö B koe syrjintää tällaisessa tapauksessa?

Leave A Response

* Denotes Required Field